Baadster in Broekeling

Wie nietsvermoedend een wandeling op het uitgestrekte landgoed De Utrecht in het Brabantse Esbeek maakt, staat plotseling oog in oog met een drietal badende dames.

De vrouw die zichzelf klaar maakt voor een wasbeurt en daarna te water gaat in het Broekeling (ven) is een sculptuur van kunstenaar Hannes
Verhoeven naar een schilderij van Andreas Schotel. De vrouw wordt driemaal uitgebeeld. Het kunstwerk maakt deel uit van de Andreas Schotelroute.
Volgens Verhoeven beeldt het klassieke kunstwerk een badende vrouw uit in drie poses. Het kunstwerk van Verhoeven vindt zijn inspiratie in de etsen en aquarellen van Andreas Schotel waarin hij naakten heeft afgebeeld. Een stukje verderop bij het ven staat een grote schildersezel van de ets waarop het zwemtafereel in de natuur te zien is.

Hannes Verhoeven geniet vooral bekendheid met zijn sculpturen in de openbare ruimte. Zijn atelier ligt in Esbeek en hij liet niet alleen de baadster
in Broekeling tot leven komen, maar maakte van nog veel meer werken van Schotel een sculptuur. Door de beelden van Hannes lijken de etsen van Andreas Schotel bijna tot leven te komen. Twee, het land bewerkende, boerinnen waren de eerste werken die Verhoeven opleverde. Daarna volgde het beeld dat de naam “Verroeste pk’s” draagt. Een sculptuur van een boer en zijn paard ploegend door de Brabantse grond. Tevens maakte hij een reusachtig beeld van de schilder, Andreas zelf, compleet met enorme schildersezel.

Andreas Schotel was een Rotterdamse kunstenaar (1896 – 1984), die gedurende WOI in de buurt van Esbeek gelegerd was. Nadat de oorlog voorbij was, rondde Schotel zijn opleiding aan de kunstacademie af en verlangde hij terug naar Brabant. Hij schafte een klein (tuin)huisje aan waarin hij, en later zijn gezin, elke zomer te vinden waren.

Tijdens zijn periode in Brabant legde hij het boerenleven vast dat zich in en rond het dorp afspeelde. Slechts een paar jaar voor zijn overlijden richtten inwoners van Esbeek de Stichting Vrienden van Andreas Schotel op. Hiermee kreeg het werk van de Rotterdammer de erkenning die het verdiende. De stichting richtte een klein museum voor de kunstenaar op. In 2011 stippelde de stichting een route uit, voorzien van kunstwerken – uitgebeeld in sculpturen – van de schilder. Alle beelden zijn te bewonderen tijdens de Andreas Schotelroute.

Vanuit het Andreas Schotel museum in Esbeek start de route van drie of tien kilometer. Trek zeker tijd uit om de lange route te wandelen, want dan zie je de meeste werken van Verhoeven en Schotel. Bovendien voert de tocht je door de schitterende natuur die het landgoed rijk is en passeer je het huisje waar de kunstenaar destijds verbleef tijdens zijn vele bezoeken aan Brabant.

Stichting Vrienden van Andreas Schotel
www.andreasschotel.nl/wandelroute