keigaaf brabant logo

Wandelen in Brabant

 

Van natuurlijke routes tot culturele routes.

Van een korte tot meerdaagse routes.

Hier vind je ze allemaal. 

 


Onze Partners


Klik op het pijltje naast de route voor meer informatie. Regelmatig vullen we de wandelroutes aan. Kom hier gerust vaker terug om de mooiste routes te ontdekken. 

ALLE WANDELINGEN VAN TOERISME DE BARONIE

Zowel rustzoekers als sportievelingen komen hier aan hun trekken. Er zijn talloze wandelroutes uitgezet. Door de bossen, gezellige dorpskernen en langs landerijen, heidevelden, zandverstuivingen, vennen en beekjes. Bewegen is sowieso goed, maar nog leuker is het als je het kunt combineren met natuur, kunst, historie en Brabantse gastvrijheid.

Stel je liever je eigen wandelroute samen? Maak je eigen route met de routeplanner, klik hier. Trek die wandelschoenen aan en ga op pad in het verrassende Brabant!

Of Kijk op: https://toerismedebaronie.nl/eropuit/wandelen/

Trek die wandelschoenen aan en ga op pad in Noord-Brabant! Stippel je eigen route uit of laat je inspireren door de themawandelingen. 


LAND VAN CUIJK

Het monumentale en zeer gevarieerde landschap van het Land van Cuijk leent zich voor uitdagende wandel- en fietstochten. Wilt u zelf ervaren hoe bijzonder het Land van Cuijk is? Trek de wandelschoenen aan en ga op pad! Kies een van de bijzondere wandelroutes op deze pagina. https://www.landvancuijk.nl/toerisme-en-recreatie/dagje-uit/wandelroutes/

Ontdek al wandelend het prachtige landschap land van Cuijk.


WANDELEN IN DE LANGSTRAAT

De mooiste wandel-, fiets- en MTB-routes en ruiter- en vaartochten leg je af in De Langstraat. Met actuele wandel- en fietskaarten, verkrijgbaar bij onze Toeristische Informatiepunten, stippel je je route uit via knooppunten. Ook is er de mogelijkheid om je eigen route vooraf samen te stellen met de routeplanner. Via een fijnmazig routenetwerk, voorzien van de nodige rust- en informatiepunten langs de route, bereik je de mooiste plekjes en kom je meer te weten over de streek. Op verschillende plekken in De Langstraat kun je fietsen huren, maar er zijn ook verrassende alternatieven, zoals de loopfiets, scooter en solex. Voor de durfals zijn er twee mountainbikesroutes in De Loonse en Drunense Duinen. En ook de watersporter komt met waterwegen als de Bergsche Maas, Oude Maasje en het Wilhelminakanaal zeker aan zijn trekken. 

https://www.bezoekdelangstraat.nl/wat-ga-ik-doen/routes-afleggen

Ontdek al wandelend het prachtige landschap De Langstraat met o.a. De Loonse- en Drunense Duinen.


DE TOP 8 MOOISTE WANDELINGEN

Ontdek de geheimen van verrassend Brabant met de Top 8 mooiste wandelingen. In De Baronie, tussen Breda, Tilburg en de Belgische grens, wandel je door uitgestrekte bos- en natuurgebieden. Speciaal voor jou zijn we op pad gegaan en hebben we acht verschillende en zeer gevarieerde wandelroutes voor je samengesteld. Nergens vind je zoveel variatie in landschappen dan hier in de regio. Kortom;

  • Acht favorieten die je echt gezien moet hebben
  • Ca. 100 kilometer lang genieten over stille wegen en onverharde paden.
  • Een aaneenschakeling van rust, natuur, historie, cultuur en kunst.
  • Een mooie reden om hier wat langer te verblijven.

Bestel hier de gids: Toerisme de Baronie

Ontdek al wandelend het groene gebied van de Baronie. 8 bijzondere tochten met een totaal van ca. 100 km wandelplezier. 


HET ORANJE-NASSAU PAD: BOURGONDISCH BRABANT

Ontdek de geheimen van verrassend Brabant in een meerdaagse wandelroute, genaamd ‘Het Oranje-Nassaupad’. Voor de sportieve wandelaar met interesse in cultuur is dit een mooie wandelroute die je meeneemt door gevarieerde en prachtige natuurlandschappen. Beekdalen, bossen, vennen, heidevelden, landgoederen en landerijen wisselen elkaar af. Zo kom je door historische en aansprekende steden, gezellige dorpen, het grensgebied met enclaves en beleef je het smokkelverleden. De wandeltocht bestaat in totaal uit zeven dagetappes met een totaallengte van 143 km. Je wandelt door het zeer afwisselende groene gebied tussen Breda, de Belgische grens en Tilburg.

Bestel de gids

Meerdaagse wandelroute in de Baronie en Kempen. Treed in de voetsporen van de Oranje Nassaus en wandel door het groene en Bourgondisch Brabant.


BOSWACHTERSPAD BOS EN HEIDE

Hier vind je tweeëndertig dorpen en één (vesting)stad, rust, ruimte en een grote variatie aan natuur. Ga op ontdekkingstocht door het zuidelijke gedeelte van de regio met deze wandeling door de Staatsbossen (Boswachterij Sint Anthonis).

Is deze route te lang?

Kies dan de Ullingse Bergenroute van 6,6 km met gele paaltjes. Aan het begin van de route vind je een informatiebord over het gebied. Of loop naar binnen bij het restaurant voor een gratis folder en plattegrond van het natuurgebied. Volg de groene paaltjes om het Boswachterspad te lopen. De route gaat grotendeels over onverharde paden. Langs de route staan verschillende banken. Honden zijn welkom, mits aangelijnd. Nergens kruist deze route een verkeersweg, lekker rustig dus! Hier vind je een variatie aan landschappen; droge en natte landschappen wisselen elkaar af. Je wandelt over de heidevelden langs natte graslanden en door het oude broekbos met bomen van meer dan 150 jaar oud. In dit gebied vind je wel zestig verschillende soorten zangvogels en in het begrazingsgebied grazen Schotse hooglanders en schapen. Sta even stil op de toppen van de stuifduinnen voor een weids uitzicht over het hele gebied. Met een beetje geluk zie je hier ook overdag reeën lopen.

Wil je vaker of langer in het Land van Cuijk verblijven?
Kijk op www.visitlandvancuijk.nl



6,6 km • Kom luisteren naar de stilte in Het Land van Cuijk, hét geheim van Noordoost-Brabant.


BAADSTER IN BROEKELING

De vrouw die zichzelf klaar maakt voor een wasbeurt en daarna te water gaat in het Broekeling (ven) is een sculptuur van kunstenaar Hannes Verhoeven naar een schilderij van Andreas Schotel. De vrouw wordt driemaal uitgebeeld. Het kunstwerk maakt deel uit van de Andreas Schotelroute. Volgens Verhoeven beeldt het klassieke kunstwerk een badende vrouw uit in drie poses. Het kunstwerk van Verhoeven vindt zijn inspiratie in de etsen en aquarellen van Andreas Schotel waarin hij naakten heeft afgebeeld. Een stukje verderop bij het ven staat een grote schildersezel van de ets waarop het zwemtafereel in de natuur te zien is.

Hannes Verhoeven geniet vooral bekendheid met zijn sculpturen in de openbare ruimte. Zijn atelier ligt in Esbeek en hij liet niet alleen de baadster in Broekeling tot leven komen, maar maakte van nog veel meer werken van Schotel een sculptuur. Door de beelden van Hannes lijken de etsen van Andreas Schotel bijna tot leven te komen. Twee, het land bewerkende, boerinnen waren de eerste werken die Verhoeven opleverde. Daarna volgde het beeld dat de naam “Verroeste pk’s” draagt. Een sculptuur van een boer en zijn paard ploegend door de Brabantse grond. Tevens maakte hij een reusachtig beeld van de schilder, Andreas zelf, compleet met enorme schildersezel.

Andreas Schotel was een Rotterdamse kunstenaar (1896 – 1984), die gedurende WOI in de buurt van Esbeek gelegerd was. Nadat de oorlog voorbij was, rondde Schotel zijn opleiding aan de kunstacademie af en verlangde hij terug naar Brabant. Hij schafte een klein (tuin)huisje aan waarin hij, en later zijn gezin, elke zomer te vinden waren.

Tijdens zijn periode in Brabant legde hij het boerenleven vast dat zich in en rond het dorp afspeelde. Slechts een paar jaar voor zijn overlijden richtten inwoners van Esbeek de Stichting Vrienden van Andreas Schotel op. Hiermee kreeg het werk van de Rotterdammer de erkenning die het verdiende. De stichting richtte een klein museum voor de kunstenaar op. In 2011 stippelde de stichting een route uit, voorzien van kunstwerken – uitgebeeld in sculpturen – van de schilder. Alle beelden zijn te bewonderen tijdens de Andreas Schotelroute.

Vanuit het Andreas Schotel museum in Esbeek start de route van drie of tien kilometer. Trek zeker tijd uit om de lange route te wandelen, want dan zie je de meeste werken van Verhoeven en Schotel. Bovendien voert de tocht je door de schitterende natuur die het landgoed rijk is en passeer je het huisje waar de kunstenaar destijds verbleef tijdens zijn vele bezoeken aan Brabant.

Stichting Vrienden van Andreas Schotel www.andreasschotel.nl/wandelroute

3 of 10 km • Op het uitgestrekte landgoed De Utrecht in het Brabantse Esbeek oog in oog met een drietal badende dames


IN DE VOETSPOREN VAN VINCENT VAN GOGH

Vincent van Gogh werd op 30 maart 1853 geboren in het Brabantse dorp Zundert. 

Vincent van Gogh wandelde zijn hele leven veel. Heel veel! Toen hij nog kind was, maakte hij wandelingen met het gezin in Zundert en omgeving. Die wandelingen vormden de basis van Vincents liefde voor de natuur. Vincent struinde in Brabant stad en land af. Hoe bijzonder is het om op diverse plekken in zijn voetsporen te kunnen treden. Bijna letterlijk. Niet alleen in en rond Zundert, maar ook rond Breda, Etten-Leur, Helvoirt, Tilburg, 's-Hertogenbosch, Eindhoven en natuurlijk Nuenen.

Op de pagina van Van Gogh Brabant is een flink aantal mooie Van Gogh wandelingen voor je verzameld.

Ga naar de website:

https://www.vangoghbrabant.com/nl/home/van-gogh-brabant/plan-je-bezoek/van-gogh-wandelroutes

Naast schilder was Vincent van Gogh een liefhebber van wandelen. Hierdoor ontdekte hij hoe mooi de natuur was. Dat wat een ultieme inspiratiebron voor hem werd. Vind mooie routes op de site van Van Gogh Brabant. 


GPS SPEURTOCHT “AVONTUURLIJK KAMPINA” IN OISTERWIJK

GPS speurtocht “Avontuurlijk Kampina”

De route is 4 kilometer ( +/- 1,5 uur) lang en geschikt voor groepsuitjes maar ook individueel te wandelen. Van zonsopkomst tot zonsondergang, honden toegestaan, mits aangelijnd.
Je loopt in groepjes van +/- 5 personen voor € 29,95 per groep. Het aantal groepen is eindeloos, zeer geschikt als groepsuitje.

Zowel leuk voor gezinnen en groepen.

STARTLOCATIE

Boshuys Hermitage
Posthoornseweg 5b
5062 SZ Oisterwijk
013 528 6044

www.gpsspeurtochten.nl/brabant

4 km • Prachtige route door natuurgebied de Kampina. Zowel leuk voor gezinnen en groepen.


DE DRIE DIJKEN ROUTE

ROUTE 1 – 27 km – Start bij Fort Altena Werkendam of Koppelpaarden Dussen
ROUTE 2 – 30 km – Start bij Vissershang Hank of Fort Bakkerskil Nieuwendijk

De Sint Elisabetsvloed van 1421 maakt van grote delen van de Biesboschlinie één grote binnenzee. Pas rond 1450 valt een deel van het land droog, zodat begonnen wordt met de inpoldering van het gebied door de aanleg van een dijk vanaf Woudrichem via Werkendam naar Dussen. Nog altijd vormt de dijk de grens tussen zeeklei en rivierklei. Maar ook na de aanleg van deze dijk blijven de polderwerkers en de boeren het land terugwinnen op de zee. Zo wordt in 1646 een nieuwe dijk aangelegd vanaf de Schans in Werkendam via Hank verder richting Dussen. Langs die dijk ontstaan de dorpen Nieuwendijk en Hank. Voorlopig sluitstuk van de inpoldering van dit deel van de Biesbosch is de aanleg van de Steurgatdijk tussen Werkendam en Hank bij de ruilverkaveling van de Oostwaard. Zo verdwijnen eb en vloed uit het gebied, maar de sporen van het water zijn nog altijd terug te vinden op de drie dijken van het herwonnen land.

Op deze route tref je een Muralt muur aan (op de kaart aangegeven met een stippellijn). Op de dijk tussen Nieuwendijk en Hank staan aan de Biesboschzijde betonnen muurtjes, van tijd tot tijd onderbroken door woningen. De muurtjes zijn gebouwd als een alternatieve en goedkope dijkverhoging. Ze zijn genoemd naar jonkheer De Muralt, een Zeeuwse waterschapsman, die deze goedkope manier van dijkverhogen heeft bedacht. Door de muurtjes te bouwen kon worden voorkomen dat de dijk verbreed moest worden. Ze waren vooral bedoeld om overmatige golfslag op te
vangen. Toch waren de muurtjes niet bestand tegen het verwoestende watergeweld van 1953. Op Buitenkade 1 in Hank herinnert het watersnoodmonument aan die ramp, waarbij in dit dorp zes mensen verdronken. Langs de gehele dijk vanaf Hank naar Nieuwendijk brak op meerdere plekken de dijk door.

6,6 km • Een historische wandelroute langs de dijken van de Biesboschlinie.


MEANDEREN MET DE AA ‘S-HERTOGENBOSCH

De Aa ontspringt bij Nederweert in Limburg. Hij eindigt bij de Citadel in het centrum van ’s-Hertogenbosch, samen met de Zuid-Willemsvaart en de Dommel. Gezamenlijk vormen zij daar de Dieze, die vervolgens het water naar de Maas voert. Deze wandelroute gaat van kasteel Heeswijk naar ’s-Hertogenbosch. We lopen langs de Aa, de Rosmalense Aa, de Leijgraaf, het Máximakanaal, de Zuid-Willemsvaart en de Binnenhaven, en steken de Stadsdommel over om naar het centraal station te gaan.
De wandeling is ongeveer 18 kilometer lang. Hij begint bij de bushalte bij Kasteel Heeswijk. Deze halte is vanuit ’s-Hertogenbosch te bereiken met buslijn 158 die vanaf het centraal station elk uur vertrekt.

DE WANDELGIDSEN VAN PAADJESMAKERS

• Gedrukt in kleur, omvang: 12 tot 24 pagina’s
• Formaat: 14,5 x 20,5 cm (A5 staand)
• Wandelafstanden: 3 tot 20 km
• Vaste verkoopprijs voor alle gidsen: 2 euro

Te koop bij de volgende verkoopadressen of direct on-line te bestellen via de bestelpagina van Paadjesmakers.

17,5 km • vertrek Kasteel Heeswijk en einde op NS ’s-Hertogenbosch.


Wandelgidsen in en rond ’s-Hertogenbosch: de Paadjesmakers

Altijd al eens in ’s-Hertogenbosch en de directe omgeving willen wandelen? Door het Bossche Broek, langs de Essche Stroom, de Vughtse Lunetten, de Wamberg of het Engelermeer? Of geeft u de voorkeur aan een stadswandeling. Of misschien wilt u liever wandelen zoals Jheronimus Bosch vroeger ooit gewandeld zou kunnen hebben? Door Bossche parken of langs de vestingwerken van de stad? Dat kan, want vanaf nu zijn er elf prachtige en informatieve wandelgidsen verkrijgbaar! 

Bestel de gidsen hier: 

https://www.depaadjesmakers.nl/#primary

Prachtige wandelgidsen door 's-Hertogenbosch van de Paadjesmakers. 


WANDELROUTE WITTE ZUSTERS VAN STATION BOXTEL NAAR STATION VUGHT

Deze wandelroute is ontwikkeld n.a.v. het 150-jarig bestaan van de Missiezusters van Onze Lieve Vrouw van Afrika, oftewel in de volksmond Witte Zusters genoemd. Deze (internationale) congregatie van vrouwelijke missionarissen is opgericht in 1869 en viert dit jubileum in 2019. Vandaar dat de initiatiefnemers gekozen hebben voor de naam Witte Zusters-wandelroute.

Echter, niet alleen de Witte Zusters hebben in de regio Boxtel-Vught gewoond en gewerkt, maar ook andere missiecongregaties hebben hier hun wortels liggen. Daarom loopt de route ook langs Kasteel Stapelen, dat ruim honderd jaar lang in het bezit was van de Paters Assumptionisten, en langs de voormalige huizen van de Missionarissen van Afrika en de Zusters van Jezus Maria Jozef (jmj). Ook wandelen we over de (oud-)landgoederen van de missionarissen van Scheut en de Fraters van Tilburg. Achtergrondinformatie over de genoemde congregaties staat vooraan in dit boekje.

De wandelgidsen van de paadjesmakers

• Gedrukt in kleur, omvang: 12 tot 24 pagina’s
• Formaat: 14,5 x 20,5 cm (A5 staand)
• Wandelafstanden: 3 tot 20 km
• Vaste verkoopprijs voor alle gidsen: 2 euro

Te koop bij de volgende verkoopadressen of direct on-line te bestellen via de bestelpagina van Paadjesmakers.

17,5 km • Deze wandelroute is ontwikkeld n.a.v. het 150-jarig bestaan van de Missiezusters van Afrika, in de volksmond Witte Zusters genoemd.