keigaaf brabant logo

 

Fietsen in Brabant

 

Van natuurlijke routes tot culturele routes.

Van QR tot GPS routes. 

Hier vind je ze allemaal. 

 


 

Onze Partners

 


Klik op het pijltje naast de route voor meer informatie. Regelmatig vullen we de fietsroutes aan.

Kom hier gerust vaker terug om de mooiste routes te ontdekken. 

 

7 BIJZONDERE GRENSGEVALLEN

Met deze grensoverschrijdende fietsroute trek je er enkele dagen op uit en ontdek je elk hoekje van dit fietsparadijs. Met zeven themalussen, met elk een eigen verhaal, trap je langs en over de grens van Nederland en België en ontdek je talloze culinaire, culturele en groene pareltjes in dit prachtige grensgebied. Je kunt vertrekken vanwaar je wilt. Het uitgebreide fietsknooppuntennetwerk van Nederland en België brengt je weer bij jouw beginpunt.

Koop nu de fietsbundel

Meerdaags genieten van grenzeloze fietsroutes via:


DE FIETSALLEE

Deze fietsroute is een pareltje voor elke fiets- en natuurliefhebber.

De Fietsallee is breed, strak als een laken en grotendeels autovrij. Hij slingert langs en door de grootste aaneengesloten bosgebieden van Brabant en brengt je van Breda naar het Bels Lijntje in Alphen. Je fietst over rustige landweggetjes of over vrijliggende fietspaden. Die voeren je langs historische landgoederen, Brabants boerenland en door authentieke dorpjes.

Kom 45 kilometer lang genieten!

Meer informatie

45 km • Deze fietsroute is een pareltje voor elke fietshebber. Aangeboden door:


FIETSROUTES IN DE LANGSTRAAT

Dé groene vrijetijdsregio, gelegen tussen de attractieve steden 's-Hertogenbosch, Tilburg en Breda. Met naast grote toeristische trekkers als vestingstad Heusden, Efteling, Schoenenkwartier en Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen talrijke unieke parels, die een bezoek meer dan waard zijn. Dé streek waar een gemoedelijke sfeer, samen zijn en plezier centraal staan.

https://www.bezoekdelangstraat.nl/routes?keyword=Fietsen&order=desc

 

Kijk op de site voor de mooiste fietsroutes in de Langstraat.


FIETSROUTES LAND VAN CUIJK

In en rond het Land van Cuijk kunt u prima fietsen. U vindt hier een zeer gevarieerd landschap van bossen, heide, omzoomde akkerlanden met prachtige boerderijen, het UNESCO biosfeergebied De Maasheggen, het watersportgebied De Kraaijenbergse Plassen met na elke bocht een ander uitzicht dorpjes en een vestingstadje. Deze afwisselende fietsroutes in verschillende kilometers volgt u via het Fietsknooppuntensysteem. Goed om te weten: u kunt uw elektrische fiets bij tientallen horecagelegenheden opladen terwijl u lekker bijkomt op een terrasje. 

https://www.landvancuijk.nl/toerisme-en-recreatie/dagje-uit/fietsroutes/

 

Kijk op de site voor de mooiste fietsroutes in het Land van Cuijk.


FIETSEN & VERHALEN LANGS DE WO-I LINIE

Het grenst aan de rivieren de Afgedamde Maas, de Waal en de Nieuwe Merwede. Water heeft in de geschiedenis dan ook een grote rol gespeeld: vestingstad Woudrichem groeide door haar visrechten en in de Biesbosch verdiende men de kost met rietsnijden. Dit gebied vormt het zuidelijkste puntje van de Hollandse Waterlinie.De rijke historie, gecombineerd met de prachtige natuur maken de Biesboschlinie tot een geweldige bestemming voor een dagje uit, een weekendje weg, of een geweldige vakantie. Kom genieten in de Biesboschlinie!

Volg de audiotour Linieroute door de verhalen te besluisteren via de www.wqd.nl/linie1. De nummers op de kaart geven aan waar de verhalen te beluisteren zijn.

WAT JE NIET ZAG, MAAR WAT ER TOCH WAS!

Je bent in het meest zuidelijke deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en vindt hier de grootste verzameling schuilplaatsen uit WO1 van Nederland. Lange tijd waren vele van deze schuilplaatsen niet zichtbaar aanwezig in het landschap. Sommige waren zelfs geheel verdwenen onder de grond. Boeren die zo’n schuilplaats kwijt wilden, groeven een gat en daar werd de sta-in-de-weg ingekieperd. Andere gebruikten het als varkenskot of maakten van losse delen een bloembak. Rond 2009 werden de schuilplaatsen, en de historische waarde ervan, herontdekt. Erfgoed Altena pakte het project om de schuilplaatsen zichtbaar te maken enthousiast op. Geholpen door Arie Schouten van de Menno van Coehoorn Stichting en gedreven door Kees van Maastrigt (die een boek schreef over de mobilisatie in deze streek) werden meer schuilplaatsen ontdekt die samen met de forten, luisterputten, sluizen en loopgraven de WO1 linie vormden; een unieke manier van landsverdediging. Delen van het land konden geïnundeerd, ofwel onderwater gezet worden om de vijand tegen te houden. In WO1 is Nederland neutraal gebleven. Het leger was wel gemobiliseerd, maar niet in oorlog.

Meer weten over de Nieuwe Hollandse Waterlinie?

Bezoek dan Fort Giessen en het daarnaast gelegen educatiepark. Check vooraf de actuele openingstijden op www.forten.nl

De Biesboschlinie is een waterrijk gebied in Keigaaf Brabant.


FIETSROUTE LINIE 1629 VAN FORT ISABELLA

Ga mee op een prachtige fietstocht op anderhalve meter hoogte over de vele dijken door het weidse, ondergelopen polderland om ’s-Hertogenbosch majestueus te zien oprijzen als een vloot schepen in het omringende water. Dit is een adembenemend schouwspel tijdens de route van ongeveer 50 kilometer. Met een beetje fantasie is het in dit boekje beschreven beeld van de belegerde stad zo in gedachten te roepen, fietsend door het Bossche Broek, Haanwijk of de Jufferschans.
’s-Hertogenbosch is een vesting die in zijn tijd als onoverwinnelijk geldt, zich omringd weet met water als de nood zich voordoet en daarom ook wel de Moerasdraak heet. In 1629 lukt het Frederik Hendrik om ’s-Hertogenbosch te overwinnen. Daarvoor legt hij in een half jaar tijd met dertigduizend manschappen een Linie van 50 kilometer aan om de stad. Zo lukt het hem de stad op 14 september 1629 op de Spanjaarden te veroveren. Het maakt hem op slag berucht bij alle vorsten en volkeren in Europa.
Deze Linie is het uitgangspunt van een verrassende fietstocht om en door ’s-Hertogenbosch en verbindt als een lint de bijzondere en gevarieerde natuur rond de stad, die veel groen binnen haar grenzen heeft. Een stad met een historisch hart, met gezellige winkelstraten, restaurants, cafés en terrasjes, met vaartochten over de Binnendieze, met vestingwerken en de prachtige Sint-Janskathedraal. Deze historische fietsroute loopt door het gevarieerde landschap van rivieren, beken, zandgronden, heide, veen, overstromingsvlakten en kwelzones. En is rijk aan hoeven en kampen, linies, kastelen, forten, kloosters, molens, schansen en kwartieren. De geschiedenis komt weer tot leven.

De fietsgids Linie 1629: € 6,95
64 pagina’s 12,5 x 21 cm, meer dan 100 afbeeldingen
Te koop bij de volgende verkoopadressen of direct on-line te bestellen via de bestelpagina van Paadjesmakers.

50 km • Op de fiets langs de linie van 1629


OP DE FIETS IN DE 'VOET'SPOREN VAN VINCENT VAN GOGH

Vincent van Gogh werd op 30 maart 1853 geboren in het Brabantse dorp Zundert. 

Vincent van Gogh wandelde zijn hele leven veel. Heel veel! Toen hij nog kind was, maakte hij wandelingen met het gezin in Zundert en omgeving. Die wandelingen vormden de basis van Vincents liefde voor de natuur. Vincent struinde in Brabant stad en land af. Hoe bijzonder is het om op diverse plekken in zijn voetsporen te kunnen treden. Bijna letterlijk. Niet alleen in en rond Zundert, maar ook rond Breda, Etten-Leur, Helvoirt, Tilburg, 's-Hertogenbosch, Eindhoven en natuurlijk Nuenen.

Op de pagina van Van Gogh Brabant is een flink aantal mooie Van Gogh wandelingen voor je verzameld.

Ga naar de website:

https://www.vangoghbrabant.com/nl/home/van-gogh-brabant/plan-je-bezoek/van-gogh-wandelroutes

Naast schilder was Vincent van Gogh een liefhebber van wandelen. Hierdoor ontdekte hij de natuur . Vind mooie routes op de site van Van Gogh Brabant. 


GPS SPEURTOCHT “AVONTUURLIJK KAMPINA”

GPS speurtocht “Avontuurlijk Kampina”

De route is 4 kilometer ( +/- 1,5 uur) lang en geschikt voor groepsuitjes maar ook individueel te wandelen. Van zonsopkomst tot zonsondergang, honden toegestaan, mits aangelijnd. Je loopt in groepjes van +/- 5 personen voor € 29,95 per groep. Het aantal groepen is eindeloos, zeer geschikt als groepsuitje. Zowel leuk voor gezinnen en groepen.

STARTLOCATIE

Boshuys Hermitage
Posthoornseweg 5b
5062 SZ Oisterwijk
013 528 6044

www.gpsspeurtochten.nl/brabant

4 km • Prachtige route door natuurgebied de Kampina.

Zowel leuk voor gezinnen en groepen.


MEANDEREN MET DE AA ‘S-HERTOGENBOSCH

De Aa ontspringt bij Nederweert in Limburg. Hij eindigt bij de Citadel in het centrum van ’s-Hertogenbosch, samen met de Zuid-Willemsvaart en de Dommel. Gezamenlijk vormen zij daar de Dieze, die vervolgens het water naar de Maas voert. Deze wandelroute gaat van kasteel Heeswijk naar ’s-Hertogenbosch. We lopen langs de Aa, de Rosmalense Aa, de Leijgraaf, het Máximakanaal, de Zuid-Willemsvaart en de Binnenhaven, en steken de Stadsdommel over om naar het centraal station te gaan.
De wandeling is ongeveer 18 kilometer lang. Hij begint bij de bushalte bij Kasteel Heeswijk. Deze halte is vanuit ’s-Hertogenbosch te bereiken met buslijn 158 die vanaf het centraal station elk uur vertrekt.

DE WANDELGIDSEN VAN PAADJESMAKERS

• Gedrukt in kleur, omvang: 12 tot 24 pagina’s
• Formaat: 14,5 x 20,5 cm (A5 staand)
• Wandelafstanden: 3 tot 20 km
• Vaste verkoopprijs voor alle gidsen: 2 euro

Te koop bij de volgende verkoopadressen of direct on-line te bestellen via de bestelpagina van Paadjesmakers.

17,5 km • vertrek Kasteel Heeswijk en einde op NS ’s-Hertogenbosch.


DE DRIE DIJKEN ROUTE

ROUTE 1 – 27 km – Start bij Fort Altena Werkendam of Koppelpaarden Dussen
ROUTE 2 – 30 km – Start bij Vissershang Hank of Fort Bakkerskil Nieuwendijk

De Sint Elisabetsvloed van 1421 maakt van grote delen van de Biesboschlinie één grote binnenzee. Pas rond 1450 valt een deel van het land droog, zodat begonnen wordt met de inpoldering van het gebied door de aanleg van een dijk vanaf Woudrichem via Werkendam naar Dussen. Nog altijd vormt de dijk de grens tussen zeeklei en rivierklei. Maar ook na de aanleg van deze dijk blijven de polderwerkers en de boeren het land terugwinnen op de zee. Zo wordt in 1646 een nieuwe dijk aangelegd vanaf de Schans in Werkendam via Hank verder richting Dussen. Langs die dijk ontstaan de dorpen Nieuwendijk en Hank. Voorlopig sluitstuk van de inpoldering van dit deel van de Biesbosch is de aanleg van de Steurgatdijk tussen Werkendam en Hank bij de ruilverkaveling van de Oostwaard. Zo verdwijnen eb en vloed uit het gebied, maar de sporen van het water zijn nog altijd terug te vinden op de drie dijken van het herwonnen land.

Op deze route tref je een Muralt muur aan (op de kaart aangegeven met een stippellijn). Op de dijk tussen Nieuwendijk en Hank staan aan de Biesboschzijde betonnen muurtjes, van tijd tot tijd onderbroken door woningen. De muurtjes zijn gebouwd als een alternatieve en goedkope dijkverhoging. Ze zijn genoemd naar jonkheer De Muralt, een Zeeuwse waterschapsman, die deze goedkope manier van dijkverhogen heeft bedacht. Door de muurtjes te bouwen kon worden voorkomen dat de dijk verbreed moest worden. Ze waren vooral bedoeld om overmatige golfslag op te
vangen. Toch waren de muurtjes niet bestand tegen het verwoestende watergeweld van 1953. Op Buitenkade 1 in Hank herinnert het watersnoodmonument aan die ramp, waarbij in dit dorp zes mensen verdronken. Langs de gehele dijk vanaf Hank naar Nieuwendijk brak op meerdere plekken de dijk door.

6,6 km • Een historische wandelroute langs de dijken van de Biesboschlinie.


Wandelgidsen Den Bosch: de Paadjesmakers

Altijd al eens in ’s-Hertogenbosch en de directe omgeving willen wandelen? Door het Bossche Broek, langs de Essche Stroom, de Vughtse Lunetten, de Wamberg of het Engelermeer? Of geeft u de voorkeur aan een stadswandeling. Of misschien wilt u liever wandelen zoals Jheronimus Bosch vroeger ooit gewandeld zou kunnen hebben? Door Bossche parken of langs de vestingwerken van de stad? Dat kan, want vanaf nu zijn er elf prachtige en informatieve wandelgidsen verkrijgbaar! 

Bestel de gidsen hier: 

https://www.depaadjesmakers.nl/#primary

Prachtige wandelgidsen door 's-Hertogenbosch van de Paadjesmakers. 


WANDELROUTE WITTE ZUSTERS BOXTEL - VUGHT

Deze wandelroute is ontwikkeld n.a.v. het 150-jarig bestaan van de Missiezusters van Onze Lieve Vrouw van Afrika, oftewel in de volksmond Witte Zusters genoemd. Deze (internationale) congregatie van vrouwelijke missionarissen is opgericht in 1869 en viert dit jubileum in 2019. Vandaar dat de initiatiefnemers gekozen hebben voor de naam Witte Zusters-wandelroute.

Echter, niet alleen de Witte Zusters hebben in de regio Boxtel-Vught gewoond en gewerkt, maar ook andere missiecongregaties hebben hier hun wortels liggen. Daarom loopt de route ook langs Kasteel Stapelen, dat ruim honderd jaar lang in het bezit was van de Paters Assumptionisten, en langs de voormalige huizen van de Missionarissen van Afrika en de Zusters van Jezus Maria Jozef (jmj). Ook wandelen we over de (oud-)landgoederen van de missionarissen van Scheut en de Fraters van Tilburg. Achtergrondinformatie over de genoemde congregaties staat vooraan in dit boekje.

De wandelgidsen van de paadjesmakers

• Gedrukt in kleur, omvang: 12 tot 24 pagina’s
• Formaat: 14,5 x 20,5 cm (A5 staand)
• Wandelafstanden: 3 tot 20 km
• Vaste verkoopprijs voor alle gidsen: 2 euro

Te koop bij de volgende verkoopadressen of direct on-line te bestellen via de bestelpagina van Paadjesmakers.

17,5 km • Deze wandelroute is ontwikkeld n.a.v. het 150-jarig bestaan van de Missiezusters van Afrika, in de volksmond Witte Zusters genoemd.

VRIENDEN VAN DE KEMPEN

Wij de “Vrienden van De Kempen” nodigen u graag uit op onze “Ontdek Hier” fietstochten! Via deze 9 fietstochten leren we de gehele Brabantse Kempen kennen! U kunt onze routes vinden via en op de Route.nl site, via de nummers maar men kan zelf ook via ons “Ontdek Hier” boekje bepalen hoe men zelf van adres naar adres wil fietsen.

Waarom ook in de winter fietsen ?

  • Gewoon om thuis energie te besparen en om ons tevens ook solidair te tonen met de Oekraïne, en ook omdat slecht weer niet bestaat, maar wel slechte (regen)kleding!
  • Ook de leden van de LF-Fietsclub hebben al 7 jaar de ervaring dat er per jaar geen twee van de wekelijkse fietstochten uitvallen door het slechte weer.
  • Tevens fietsen we uit soliditeit met onze boeren, dus de bekende rode zakdoeken aan de fiets zijn van harte welkom.
  • Je fietst altijd onder eigen verantwoordelijkheid deze tochten en iedereen dient zich aan de verkeersregels te houden.
  • Daar deze fietstochten allemaal rondjes zijn kan men overal op de route starten.

De “Vrienden van De Kempen” fietstochten:

  • 1e : 213885 Blue Collar Hotel Eindhoven,
  • 2e : 213946 Boutique Hotel Four, Geldrop.
  • 3e : 838926 Hotel Jagershorst, Eindhoven te Leende
  • 4e : 214005 De Weitens, Dommelen
  • 5e : 214638 Hotel Steensel, te  Steensel.
  • 6e : 767342 Hotel De Bengel, Eersel
  • 7e : 214710 Hotel De Kempen, Reusel
  • 8e : 272378 Hotel Auberge De Hilver, Baarschot/Diessen.
  • 9e : 343286 Hotel “Novotel Eindhoven” (tegenover afrit N2, afslag Airport)

Hopelijk gaat ook u deze uitdagingen aan daar bewegen juist ook in de Winter nog harder nodig is voor ons lichaam en gun u zelf het willen ontdekken, dus genieten, ontdekken en beleven in onze mooie Brabantse Kempen ! Voor meer fietsinspiratie verwijzen wij u graag naar: www.fietsclubbrabant.nl

Wij de “ Vrienden van De Kempen” nodigen u graag uit op onze “Ontdek Hier” fietstochten!