Boswachter een keigaaf beroep!

‘Maar ook na je pensionering blijft het een deel van je leven.’

Hoe het begon

Op mijn zevende liep ik al aan de hand van mijn opa de natuur in en ontsproot mijn liefde voor het beroep boswachter. Hij vroeg aan mij “menneke wa wilde gij later worden?” Mijn spontane reactie was boswachter. Mijn opa was boer en mijn vader werkte ook op de boerderij. Toen mijn vader meer tijd kreeg nam hij de rol als natuurgids van mijn opa over. De basisschool lag in het buitengebied van Vught en daar bracht ik buiten school veel tijd door. Huiswerk maken ging dus wel eens fout, zeker later op de ULO. Ik was meer met buiten bezig, dan wat er binnen werd verteld.

Toch verliep het anders

Na de Middelbare Landbouwschool ben ik gaan werken bij de PTT, maar de natuur bleef trekken. Bij De Kleine Aarde (DKA) te Boxtel vond ik mijn draai in het verdeelcentrum van ecologische levensmiddelen. Mijn hoofdtaak was inen verkoop van granen, brood en zuivel. Daardoor heb ik mee aan de wieg gestaan van het ontstaan van het Eko-keurmerk. Na 8 jaar kon ik meedraaien in een tijdelijk werkervaringsproject opzichter/boswachter bij Natuurmonumenten in Limburg.

Eindelijk

Op 15 mei 1990 kwam ik in dienst bij de Vereniging Natuurmonumenten en werd beheerder van het bezoekerscentrum Oisterwijk. De taak van een boswachter is heel anders dan 100 jaar geleden. Het is nog steeds een keigaaf beroep, maar iedere boswachter heeft een andere taak. De één is bezig met begeleiding van alle projecten, de ander houdt zich bezig met pachten en weer een ander met communicatie. In 1997 verzocht de directie mij om het bezoekerscentrum van de Brunssummerheide over te nemen en coördinator te worden van een op te zetten netwerk rond voorlichting, natuurbeleving en educatie. Weer terug in Brabant was het Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen net ingesteld in 2002 en in 2003 het Nationaal Landschap Het Groene Woud. Natuurmonumenten vroeg mij om vanuit onze organisatie de kar te trekken richting beide nieuwe organisaties. Van 2003 tot aan mijn vervroegd pensioen in 2016 heb ik als boswachter bij Natuurmonumenten aan allerlei klussen mogen werken. Bij mijn afscheid werd ik verrast met een fantastisch cadeau van Natuurmonumenten, namelijk een uitkijktoren. Deze uitkijktoren “TourdeFrans” is te beklimmen op Banisveld, dit is een gebied aan de oostzijde van de Kampina. Bovenop de toren is het genieten van een open landschap en de vele vogels, waaronder de roodborsttapuit, de veldleeuwerik en de fitis.

Natuurvragen

Als boswachter maak je veel leuke dingen mee, zoals het beantwoorden van veel natuurvragen. Soms ook wel rare vragen, zoals van een dame. Na een
wandeling door de Oisterwijkse bossen zei ze dat het wel heel erg mooi was in de bossen, maar dat het lastig wandelen was. Of wij niet wat paden konden asfalteren, want al die boomwortels waren toch wel heel lastig. Tja, ze liep op pumps! Ook leuk waren de kinderen die met rode konen kwamen vertellen dat ze een ree hadden gezien, of een skelet van een diertje hadden gevonden.

Vrijwillig boswachter

Tot op heden ben ik nog steeds boswachter; vrijwillig boswachter bij Natuurmonumenten. De taken voor mij als vrijwillig boswachter bestaan vooral uit het geven van excursies en lezingen. Daarnaast worden professionals bij hun klussen ondersteund, wandelroutes uitgezet en kijk je als vrijwillig boswachter goed om je heen wat er gebeurt in de natuur. Zodra er een probleem is, wordt dat gemeld. Kortom; mijn taak als boswachter zit er eigenlijk nog lang niet op!

Boswachter Frans Kapteijns

Als natuurgids en wandelcoach neemt Frans je graag mee op excursies of voor een wandeling door de natuur om te ontstressen.

Excursie

Boswachter Frans verzorgt excursies in Brabant, speciaal op de Kampina, in de Oisterwijkse bossen en vennen en de Loonse en Drunense Duinen. Tijdens de wandeling deelt Frans zijn verhalen en kennis over de natuur, cultuur en eigenaardigheden. Uiteraard is er ook ruimte om vragen te stellen. Een excursie duurt 2 uur. Maandag t/m zondag. Ochtend of middag.

Wandelcoach

Boswachter Frans neemt je mee op pad de natuur in om tot rust te komen. Ervaar je veel stress, is er een nieuwe uitdaging in je leven gekomen of heb je moeite met afscheid nemen? Een wandeling door de natuur helpt je je hoofd leeg te maken en ruimte te scheppen voor iets nieuws. Al lopend in gesprek met Frans, met de natuur als spiegel, kom je tot nieuwe inzichten. Ondertussen ben je lekker in beweging en geniet je van de schitterende natuur. Daarna heb je weer de energie om het één en ander aan te pakken.

Meer info: www.keigaafbrabant.nl/natuur/boswachterfrans-oisterwijk/

Foto boswachter: Laila Willems
Natuurfoto’s: Frans Kapteijns