Museum Klok & Peel – Asten

Het museum biedt voor jong en oud een uniek dagje uit!  Weer of geen weer, men kan zich prima vermaken in het museum.

Wat is er te zien en te doen bij ’t Leukste Uitje van Brabant?
Om te beginnen de grootste internationale van klok en beiaard ter wereld.
U maakt u kennis met torenuurwerken en een replica van het Al Jazari wateruurwerk. Fascinerend is het 7 meter hoge Astronomische Kunstuurwerk waarin ieder half uur de ommegang van Maria en de Drie Koningen te zien is. In een replica van een 19e eeuwse klokkengieterij ziet u hoe een klok gegoten wordt. Kinderen en volwassenen mogen zelf klokken luiden, een bellenrad bedienen of een beiaard bespelen.

Natuurhistorische collectie De Peel
Naast de unieke internationale collectie van klokken en bellen biedt ’t museum een unieke natuurhistorische collectie.

De nieuwe paleontologische afdeling ‘De Peel aan Zee, een spannend dierenrijk’ wordt gedragen door fossielen en levensgrote reconstructies van iconische dieren uit verschillende tijdvakken, zoals een roerrund, een mammoet en een mastodont. Ook is er een indrukwekkende audiovisuele animatie te zien van het leven in de oerzee die in het mioceen, 10 miljoen jaar geleden, tot voorbij De Peel reikte.

Verder is er een afdeling amfibieën, reptielen en een insectarium met een geweldige vlindercollectie. In de vogelafdeling ziet en hoort u vogels van vroeger en nu in de Peel. De nieuwe vleermuisafdeling vertelt u alles over (het nut van) de vleermuis. Op de afdeling zoogdieren staat u oog in oog staan met ’n vossenkolonie in een fraaie vloervitrine.
Er worden films vertoond over het dierenleven in de Peel.

75 jaar bevrijding; Death Valley De Peel
In het kader van de viering van 75 jaar bevrijding in De Peel biedt Museum Klok & Peel een uniek drieluik.
1. De in juni 2019 geopende venstertentoonstelling Death Valley De Peel. Basis voor de tentoonstelling was het gelijknamige boek van oud ED-journalist Piet Snijders dat 75 dramatische oorlogsverhalen uit de Peel bevat.
De tentoonstelling is onderdeel van het gelijknamige samenwerkingsprogramma in De Peel.
Meer informatie over samenwerking en activiteiten vindt u op: www.deathvalleydepeel.nl.
2. De tentoonstelling ‘Klokkenroof!’ – Plundered Bells. Deze expositie verbeeldt het verhaal van de roof van 6.700 luidklokken uit Nederlandse kerktorens in de jaren 1942/1943. De Duitse bezetter gebruikte de luidklokken als grondstoffen voor de wapenindustrie.
3. De tentoonstelling ‘Meisjes van Toen’ toont de tekeningen van leerlingen van het St. Catharinalyceum in Eindhoven. Zij kregen van hun tekenleraar Karel Vermeeren, direct na de oorlog, de opdracht hun oorlogservaringen op papier te zetten.

Museumcafé
In het museumcafé kun je uitrusten en een hapje of drankje nuttigen. Het museumcafé heeft een kleine lunchkaart, indien men vooraf reserveert is ook een uitgebreide lunch mogelijk.

Speurtocht en rondleiding
Voor kinderen heeft het museum een speurtocht voor diverse leeftijden. Op afspraak kan men een rondleiding krijgen door een deskundige gids.

Evenementen
Door het jaar heen zijn er diverse leuke publieksevenementen voor jong en oud zoals de klokkendagen (mei), kruidendagen (juli) en Pompoendagen (oktober). Tijdens dit laatste evenement dat landelijke grote belangstelling geniet wordt de museumtuin jaarlijks omgetoverd tot een sprookjeswereld met duizenden pompoenen en vele creaties in vele soorten kleuren en vormen. Het museum is steeds op zoek naar de grootste pompoen om die door u te laten bewonderen.
In de vakanties worden diverse leuke activiteiten voor kinderen georganiseerd. Op Kijk www.museumklokenpeel.nl vindt u een actueel overzicht.

Ook de moeite waard…
De schitterende museumtuin met vele plantensoorten, bloemen, kruidenschob, kruidentuin, insectenmuur en klankentuin. In de klankentuin kunnen bezoekers zelf muziek maken doormiddel van o.a. een springcarillon of een traditionele beiaard.
Nieuwsgierig geworden? Kom eens langs voor een uniek dagje uit!

Museum Klok & Peel

Ostaderstraat 23
5721 WC  Asten
Tel: 0493-691 865

www.museumklokenpeel.nl