Fietsroute Linie 1629 van Fort Isabella en terug 50 km – De Paadjesmakers

Wandelen met de Paadjesmakers 's-Hertogenbosch in en rondom Den Bosch

Op de fiets langs de linie van 1629

Ga mee op een prachtige fietstocht op anderhalve meter hoogte over de vele dijken door het weidse, ondergelopen polderland om ’s-Hertogenbosch majestueus te zien oprijzen als een vloot schepen in het omringende water. Dit is een adembenemend schouwspel tijdens de route van ongeveer 50 kilometer. Met een beetje fantasie is het in dit boekje beschreven beeld van de belegerde stad zo in gedachten te roepen, fietsend door het Bossche Broek, Haanwijk of de Jufferschans.
’s-Hertogenbosch is een vesting die in zijn tijd als onoverwinnelijk geldt, zich omringd weet met water als de nood zich voordoet en daarom ook wel de Moerasdraak heet. In 1629 lukt het Frederik Hendrik om ’s-Hertogenbosch te overwinnen. Daarvoor legt hij in een half jaar tijd met dertigduizend manschappen een Linie van 50 kilometer aan om de stad. Zo lukt het hem de stad op 14 september 1629 op de Spanjaarden te veroveren. Het maakt hem op slag berucht bij alle vorsten en volkeren in Europa.
Deze Linie is het uitgangspunt van een verrassende fietstocht om en door ’s-Hertogenbosch en verbindt als een lint de bijzondere en gevarieerde natuur rond de stad, die veel groen binnen haar grenzen heeft. Een stad met een historisch hart, met gezellige winkelstraten, restaurants, cafés en terrasjes, met vaartochten over de Binnendieze, met vestingwerken en de prachtige Sint-Janskathedraal. Deze historische fietsroute loopt door het gevarieerde landschap van rivieren, beken, zandgronden, heide, veen, overstromingsvlakten en kwelzones. En is rijk aan hoeven en kampen, linies, kastelen, forten, kloosters, molens, schansen en kwartieren. De geschiedenis komt weer tot leven.

De fietsgids Linie 1629: € 6,95
64 pagina’s 12,5 x 21 cm, meer dan 100 afbeeldingen
Te koop bij de volgende verkoopadressen of direct on-line te bestellen via de bestelpagina van Paadjesmakers.