Fietsen & verhalen langs de WO-I linie

De Biesboschlinie is een waterrijk gebied in keigaaf Brabant. Het grenst aan de rivieren de Afgedamde Maas, de Waal en de Nieuwe Merwede. Water heeft in de geschiedenis dan ook een grote rol gespeeld: vestingstad Woudrichem groeide door haar visrechten en in de Biesbosch verdiende men de kost met rietsnijden. Dit gebied vormt het zuidelijkste puntje van de Hollandse Waterlinie.De rijke historie, gecombineerd met de prachtige natuur maken de Biesboschlinie tot een geweldige bestemming voor een dagje uit, een weekendje weg, of een geweldige vakantie. Kom genieten in de Biesboschlinie!

Volg de audiotour Linieroute door de verhalen te besluisteren via de www.wqd.nl/linie1.
De nummers op de kaart geven aan waar de verhalen te beluisteren zijn.

WAT JE NIET ZAG, MAAR WAT ER TOCH WAS!

Je bent in het meest zuidelijke deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en vindt hier de grootste verzameling schuilplaatsen uit WO1 van Nederland. Lange tijd waren vele van deze schuilplaatsen niet zichtbaar aanwezig in het landschap. Sommige waren zelfs geheel verdwenen onder de grond. Boeren die zo’n schuilplaats kwijt wilden, groeven een gat en daar werd de sta-in-de-weg ingekieperd. Andere gebruikten het als varkenskot of maakten van losse delen een bloembak. Rond 2009 werden de schuilplaatsen, en de historische waarde ervan, herontdekt. Erfgoed Altena pakte het project om de schuilplaatsen zichtbaar te maken enthousiast op. Geholpen door Arie Schouten van de Menno van Coehoorn Stichting en gedreven door Kees van Maastrigt (die een boek schreef over de mobilisatie in deze streek) werden meer schuilplaatsen ontdekt die samen met de forten, luisterputten, sluizen en loopgraven de WO1 linie vormden; een unieke manier van landsverdediging. Delen van het land konden geïnundeerd, ofwel onderwater gezet worden om de vijand tegen te houden. In WO1 is Nederland neutraal gebleven. Het leger was wel gemobiliseerd, maar niet in oorlog.
Meer weten over de Nieuwe Hollandse Waterlinie? Bezoek dan Fort Giessen en het daarnaast gelegen educatiepark. Check vooraf de actuele openingstijden op www.forten.nl